Mistä tunnistaa luotettavan verkkomatkatoimiston?

Verkossa ostaminen epäilyttää monia. Kynnys rahansiirtojen tekemiseen entuudestaan tuntemattomalle yritykselle voi olla toisinaan liian suuri, mutta samalla on totta, että verkossa valikoimaa löytyy enemmän ja hinnatkin ovat alhaisempia. Tämän vuoksi haluamme jakaa lyhyen, mutta kattavan listan muutamista merkeistä, jotka auttavat tunnistamaan luotettavan verkkomatkatoimiston.

Näin tunnistat luotettavan verkkomatkatoimiston

Verkkomatkatoimistot eli OTA’t (Online Travel Agencies) ovat tänä päivänä hurjasti kasvava ilmiö. Verkkoon siirtyneiden perinteisten matkatoimistojen, kuten Tjärebörgin, Aurinkomatkojen ja Tui-matkojen lisäksi markkinoille on saapunut lukematon määrä uusia verkkomatkatoimistoja aina Supersaverista eBookersiin, Expediaan, Momondoon ja Hotels.comiin.

Edellä mainituista verkkomatkatoimistoista puhutaan paljon ja kuluttaja voikin olla varma näiden toimistojen luotettavuudesta. Mutta entäpä silloin, kun eteen osuu hyvältä kuulostava lentotarjous, mutta matkatoimisto ei ole vielä entuudestaan tuttu? Ei hätää, seuraavan listan avulla tarkistat nopeasti, kannattaa tarjous käyttää hyväksi vai jatkaa matkaa.

1. Muiden kuluttajien kokemukset

Pienen Google-haun perusteella on jo varsin helppoa nähdä, onko kyseinen verkkomatkatoimisto luotettava vai ei. Jos verkkomatkatoimistosta löytyy hyvin vähän tai ei ollenkaan tietoa, tai kaikki kuluttajien jättämät käyttäjäkokemukset ovat negatiivisia, kannattaa kyseinen firma jättää suosiolla väliin.

2. Sivuston yhteystiedot

Varmista ensin, että sivuston antamat yhteystiedot ovat ensinnäkin esillä ja kunnossa. Huijarisivuston antamat yhteystiedot ovat usein valheellisia tai vähintäänkin puutteellisia, joten pieni puhelinsoitto tai sähköpostiviestin lähettäminen kertoo yleensä paljon sivuston luotettavuudesta. Ja vaikka yritys olisi täysin laillinen ja toimiva, vastaamattomat puhelinsoitot ja sähköpostit eivät yleisesti ottaen anna kovin hyvää kuvaa asiakaspalvelun laadusta. Miten luulisit saavasi matkatoimistoon muuten yhteyttä esimerkiksi ongelmatilanteessa, jos yhteydenottopyyntöihisi ei koskaan vastata?

3. Selkeät ja helposti ymmärrettävät ehdot

Ennen ostamista sivuston on kerrottava asiakkaalle selkeästi, mitä ehtoja hintaan kuuluu, mitä lisäkuluja esimerkiksi nimenvaihto ja päivämäärien vaihto voi maksaa sekä mitkä peruutusehdot lipuissa ovat. Hinnan tulee näkyä selkeästi ilmoittaen kaikki mahdolliset lisäkulut, kuten verot ja muut palvelumaksut.

4. Luottokortilla maksaminen

Kuluttajalle ehdottomasti turvallisin tapa ostaa verkossa on luottokortti. Luotettavat verkkomatkatoimistot tarjoavat usein luottokorttia (ja PayPalia) muiden maksuvaihtoehtojensa joukossa, sillä se on osoitus siitä, että matkatoimisto on valmis ratkaisemaan asiakkaiden ongelmat ennen kuin asiakas ehtii vaatia rahojaan takaisin luottokorttifirmalta.