Mitä seikkoja lentolippujen ostossa kannattaa ottaa huomioon?

Matkustaminen on monelle se henkireikä, jonka kautta lomaillaan, irtaudutaan arjesta sekä nähdään ja koetaan uusia asioita. Lentolippujen ostaminen ei hintansa puolesta ole aivan sama asia kuin vaikkapa uusien kenkien ostaminen, sillä koko perheen menopaluulippuihin voi helposti hujahtaa useampi tuhat euroa. Tämän vuoksi lentolippujen ehdoissa kannattaa olla todella tarkkana, jolloin virheostosten, tai yllättävien muutosten edessä rahat eivät katoa kuin tuhka tuuleen.

Lentolippujen ehdot: ota nämä seikat huomioon

1. Mitä lipun hintaan kuuluu?

Nappasitko tarjouksesta lentoyhtiön edullisimman luokan lipun? Voi olla, että lipun hintaan ei kuulu käsimatkatavaroiden lisäksi mitään muuta. Jos haluat varata istumapaikan erikseen, nauttia lennon aikana ateriasta sekä lisätä varaukseen ruumamatkalaukun, kalliimman lippuluokan ostaminen voikin osoittautua edullisemmaksi vaihtoehdoksi kuin jokaisen palvelun lisääminen varaukseen erikseen.

2. Millaisia muutos- ja peruutusehtoja lippuun sisältyy?

Erityisen halvoissa lennoissa lennon peruuttaminen, tai päivämäärän vaihtaminen voi osoittautua jopa kalliimmaksi kuin uuden lipun ostaminen; esimerkiksi 50 euron lipusta lentoyhtiö voi veloittaa 100 euron palvelumaksun, ja uuden lipun hinta on 90 euroa. Tässä mielessä siis uuden lipun ostaminen on paljon edullisempaa.

Tällaisiin tilanteisiin törmää erityisesti halpalentoyhtiöillä, joiden tulot perustuvat lentolipun hinnan sijasta lisämaksuihin. Itse asiassa joissakin lippuluokissa muutosten tekeminen jo varattuun lippuun ei ole edes mahdollista. Jos et tiedä, pystytkö matkustamaan tiettynä päivänä, kannattaa valita ehdottomasti lippu, jossa päivämäärää voi muuttaa ilmaiseksi. Lipun hinta on tällöin kalliimpi, mutta ainakin sinulla on varmuus siitä, että päivämäärien muuttaminen on mahdollista.

3. Tarkista tiedot huolellisesti ennen varauksen vahvistamista

Jopa yhden kirjaimen virhe nimessä voi koitua kalliiksi. Erityisesti halpalentoyhtiöt veloittavat asiakkailtaan pilviä hipovia summia pienistäkin muutoksista varauksessa, vaikka se olisi pelkkä näppäilyvirhe. Kirjoitusvirheen korjaaminen veloitetaan usein nimittäin nimenmuutoksena, joka voi maksaa lentoyhtiöstä riippuen jopa 50-150 euroa.

4. Maksa luottokortilla

Luottokortti on ehdottomasti turvallisin maksuvaihtoehto, sillä ristiriitaisissa tilanteissa luottokorttifirma tukee kuluttajan oikeuksia ja palauttaa väärin keinoin veloitetun maksun.

5. Välilaskut

Tarkista ennen lippujen ostoa, että sinulla on riittävästi vaihtoaikaa mahdollisen välilaskun aikana. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos ostat lennot kahdella eri varauksella, sillä ensimmäinen lentoyhtiö ei ole vastuussa, jos myöhästyt viivästyksen takia seuraavalta lennoltasi.