Valmismatka vai omatoimimatka?

Erilaisia matkustamisesta kiinnostuneita ihmisiä on paljon ja meistä kaikki ovat erilaisia niin kohteen valinnan, matkustustavan kuin myös matkan järjestämisen suhteen.

Periaatteessa matkustaminen voidaan jakaa kahteen eri ryhmään; Omatoimimatkoihin ja valmismatkoihin, ja usein ihmiset ovat tämän suhteen joko yhden, tai toisen kannalla.

Jotkut sanovat että valmismatkat eivät ole sitä ”oikeaa” matkustamista lainkaan, mutta me Tripstalla emme tätä allekirjoita. Matkan tyyppi riippuu nimittäin pitkälti siitä, mitä siitä on tarkoitus saada irti.

Miksi valita valmis- tai omatoimimatka?

Kun vertaillaan erilaisia tapoja varata lippuja ja matkustaa, on hyvä miettiä ensin, mikä on itse matkan tarkoitus? Onko kyseessä vieraisiin kulttuureihin tutustuminen ja suuri seikkailu, vai kentien muutaman viikon irtiotto ja aivojen täydellinen nollaus?

Jos kyseessä on enemmän seikkailu, voi lippujen ja majoituksen varaaminen omatoimisesti olla parempi ratkaisu. Näin et ole sidottu vain yhteen paikkaan, vaan voit vaihtaa joko aluetta tai vaikka koko maata, sekä erilaisia majoituksia hyvin vapaasti. Moni ostaakin vain pelkät lentoliput, eikä edes vaivaudu hankkimaan majoitusta etukäteen.

Tällöin ilmassa on enemmän seikkailun tuntua ja saatat päätyä sinne minne tuuli kuljettaa!

Valmismatkalla saattaa tuntua siltä, että vapaus tehdä mitä haluaa on hyvin rajattu.

Jos tarkoituksena on kuitenkin enemmän lomailu ja stressitön ajanvietto, on valmismatka tähän todella hyvä ratkaisu. Tällöin puolestasi hoidetaan niin lentoliput, majoitus kuin myös kuljetukset lentokentälle molempiin suuntiin, sekä turvanasi on aina matkan järjestejä, joka hoitaa kaikki mahdolliset ongelmatilanteet puolestasi mikäli niitä ilmenee. Omatoimisissa matkoissa ei taas voi luottaa kuin omaan ongelmanratkaisukykyyn, mikä voi monelle olla stressaavaa.

Lisäksi, jos tarjoutuu yhtäkkinen tilaisuus pienelle lomalle, on valmis äkkilähtö oiva tapa ottaa rennosti viikko tai pari.

Kummasakin tavassa matkustaa on siis omat hyvät, sekä huonot puolensa ja vaikka moni meistä onkin yleensä joko enemmän omatoiminen tai sitten valmiin matkan valitsija, on moni meistä myös hieman kumpaakin. Valmismatkat tarjoavat todellista rentoutumista ja stressittömyyttä, silloin kun sitä kaivataan ja omatoimimatkat taas suurta seikkailua ja uusia kokemuksia silloin kun niille on tarve.